El periodisme no és fàcil

Fer periodisme és difícil. Jo ja ho sospitava, però ho he comprovat. La setmana passada vaig estar tres dies donant una mà a la redacció de la revista Sa Plaça. No sé si la coneixeu. És una petita revista d’àmbit comarcal i de publicació quinzenal amb seu a Inca. Legalment, és una cooperativa de dos cooperativistes, n’Antònia i en Damià. A més, tenen una empleada, na Catalina, i un grapat de col·laboradors. La revista té unes 40 pàgines i és una de les millors maneres d’estar al dia de l’actualitat, les curiositats i el tarannà de la gent de la contrada del Raiguer i nord de Mallorca.

Escriure una quarantena de pàgines és difícil, però no és, ni prou fer-s’hi, tota la feina. La revista ha de contactar amb tot els anunciants que té, entendre-s’hi i cuidar-se’n de cobrar, sense oblidar que no pot sobreviure sense cercar-ne de nous. Ha de fer arribar les revistes a tots els subscriptors, atendre les seves reclamacions i, una vegada més, cercar-ne de nous. Periodísticament, s’han de cercar temes, notícies, fonts, entrevistes i quedar amb els entrevistats. Tot, per incidir en un àmbit gairebé hiperlocal on la resta de mitjans ni poden ni hi volen incidir.

Quan tot això està fet, s’han de revisar les fotos i els textos per adaptar-los a l’espai disponible en la maquetació. Quan ho dius sembla difícil, però fer-ho, ho és encara més. Bé, en Damià fa que sembli fàcil, però no ho és gens. Una vegada feta la revista, encara s’ha de revisar tota (pobra Catalina) i refer tots els errors.

Tota aquesta feinada és necessària per tirar la revista endavant. Jo ho he resumit en dos paràgrafs (tot i que segur que m’he deixat coses), però veure-ho fer (encara que només hagi estat per tres dies) fa entendre la complicació que duu tot plegat. La conclusió lògica, doncs, només pot ser una: el periodisme no és fàcil.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s