#OpenDraghi o el segrest de la democràcia

Despús-ahir vaig orbrir eldiario.es, i vaig saber que el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, compareixerà al Congrés dels Diputats. En principi semblava una bona notícia que el senyor Draghi vengués aquí, al cul d’Europa, a un dels països més afectats per aquesta crisi de la barbàrie, l’especulació i la corrupció a explicar-nos com van les coses des del punt de vista de la faràndula d’incompetents, corruptes i cobdiciosos que l’han provocat.
Aquesta compareixença, però, serà una reunió informativa i, en cap cas, una sessió de control. Que ningú es pensi que els diputats espanyols tenen res que dir al president de la que deu ser la institució més poderosa de la Unió i, molt manco, cap poder per controlar-lo.
Tanmateix, el que em pareix encara més greu són les condicions imposades pel Banc Central Europeu. La reunió se celebrarà a porta tancada, sense càmeres, gravadores ni taquígrafs. És a dir, que vendrà el president d’una de les institucions que més influència té sobre el dia a dia de tots els espanyolets i espanyoletes i no podrem saber ni què diu als nostres polítics. Què és això, si no un segrest flagrant d’una part essencial de la democràcia com és el dret a la informació de la ciutadania? Com diu el meu admirat Will McVoy, de la sèrie The Newsroom: “nothing is more important to our democracy than a well informed electorate”. Res és més important per a la nostra democràcia que un electoral ben informat. El problema ve quan aquesta “democràcia” se segresta a si mateixa i embarga el dret de saber què fan els nostres representants i els que estan per sobre d’ells.
Quan viag haver llegit la notícia de eldiario.es, vaig obrir Bloko.info i vaig veure la llum al final del túnel. No es tractava de la llum i els taquígrafs que caldrien per a no considerar la compareixença de Draghi una baixada de calçons indigna per al Congrés dels Diputats espanyol, però era millor que res. La llum seria un fanalet molest i discret i els taquígrafs, el teclat del mòbil de Joan Coscubiela. El diputat d’ICV anuncià que retransmetria la reunió mitjançant el seu Twitter. “Si no, qué coño hago aquí”, es demana. La iniciativa, que funcionarà amb l’etiqueta #OpenDraghi, agradà al diputat d’IU Alberto Garzón, que també s’hi ha sumat.
Tot i que no és molt, com a ciutadà agraesc que hi hagi polítics amb la decència i la dignitat d’intentar fer qualque cosa per combatre l’obscurantisme imperant. Mentrestant aquest país segueix necessitant de manera molt més imminent un rescat democràtic que no un rescat financer.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s