El canvi climàtic i la infinitat de l’estupidesa humana

Albert Einstein va dir que només hi havia dues coses infinites: l’estupidesa humana i l’univers. I no estic molt segur sobre l’últim -afegí. Dècades després, estam veient com el físic alemany no s’equivocava. El canvi climàtic és un repte que la societat global ha de saber afrontar. Dic que n’ha de saber perquè fins ara no n’hem sabut, i tot indica que aviat serà massa tard, si no és que ja ho és, per aturar i/o revertir algunes de les transformacions a què ens aboca el canvi climàtic.

Per això crec que hauríem de començar a actuar en dos fronts clau: l’adaptació i el canvi de model econòmic. L’adaptació, perquè la temperatura ja ha pujat, com també ho ha fet el nivell dels oceans; perquè ja hem degradat espais naturals de forma irreparable (òbviament, hauríem de reparar allò que poguéssim, per exemple, reforestant boscos). Així doncs, els habitants d’aquelles zones més afectades pel canvi climàtic s’hauran d’adaptar. Potser haurem d’aixecar tota Venècia un grapat de metres, o l’haurem de traslladar a un lloc més segur. O potser fins i tot sigui més convenient que els venecians abandonin la ciutat i que resti sota l’aigua com una Atlàntida moderna. Sigui com sigui, els ciutadans de Venècia i milions d’altres humans arreu del món s’hauran d’adaptar si no ho han fet encara.

Tanmateix, l’adaptació serà impossible i insuficient si no canviam de model econòmic. No hem d’oblidar que el canvi climàtic és conseqüència directa del capitalisme salvatge. Amb salvatge no em vull referir tant a la competència (que, dins d’uns paràmetres, ha de ser salvatge en un mercat lliure), sinó salvatge com a quelcom semblant a inhumà, inconscient, depredador. El nostre model ha de mudar, ha de deixar de créixer a base de consumir recursos infinitament sense regenerar-los i contaminant l’entorn. Explic això perquè no crec que el problema sigui el sistema econòmic (capitalista, de lliure mercat), si no el model (salvatge i autodestructiu). És per això, doncs, que el sistema ha de girar-se cap als nous models. Les empreses han de deixar de contaminar, en sec. Hem d’assumir el cost de, també en aquest sentit, adaptar-nos: ser tan eficients com sigui possible a fi de no tudar res, produir energia completament neta i reutilitzar-ho pràcticament tot.

Necessitam, per tant, un entorn en el qual el mercat (els consumidors) i les institucions (mitjançant la política fiscal, per exemple) incentivin aquest canvi de model afavorint les empreses que el duguin a terme.

Cal afegir, a més, que els productes produïts de manera més ecològica solen ser els socialment més justos. És a dir, respectar el medi i respectar l’entorn social i econòmic del propis treballadors i tots els intermediaris són dos fet que tendeixen a anar lligats.

Per acabar, les conclusions que podem extreure de la necessitat d’aquest canvi de model són bàsicament dues: una, la tasca dels poders públics s’ha d’orientar cap aquí i no cap a cimeres inútils i, dues, la tasca dels moviments ecologistes i de tota la societat civil s’ha de centrar en empènyer el capitalisme cap al canvi per a què deixi d’autodestruir-se. Ha de ser així per a què, per una vegada, la màxima d’Einstein no sigui certa.

Se alza la mar, y las tierras bajitas quedan por siempre sepultadas bajo las aguas. Esto parece una metáfora sobre el desarrollo económico en el mundo tal cual es, pero no: se trata de una fotografía del mundo tal cual será, en un futuro no tan lejano, según las previsiones de los científicos consultados por las Naciones Unidas”

Eduardo Galeano, a “La insígnia” el 17 d’agost de 2012

NOTA: Aquest article correspon a l’apartat d’opinió personal d’un treball sobre el canvi climàtic per a l’assignatura de Geografia d’Espanya que vaig començar durant les vacances de Nadal i que vaig entregar dimarts passat. Es troba disponible amb llicència Creative Commons aquí.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s