No hi ha temps que no torn: si demà hi hagués eleccions al Parlament

Els darrers dies del 2012, l’Última Hora va publicar una enquesta de l’IBES (per veure-la completa, anau aquí) sobre la intenció de vot dels ciutadans de les Illes Balears i altres qüestions polítiques. Com que encara no n’havia parlat i es prou interessant, he decidit rescatar-la per mirar de treure’n alguna conclusió.

I si les eleccions fossin demà…?

El Parlament autonòmic està actualment compost per 59 diputats, 35 dels quals són del PP, 19 del PSOE (18 del PSIB-PSOE i 1 del PSOE-GxF) i 5 són de la coalició PSM-IV-ExM i Més per Menorca.

L’enquesta, però, mostra com després d’un any i mig de govern popular es podria girar la truita. L’IBES atorga 28 diputats al PP, 19 al PSOE (un dels quals és del PSOE-GxF), 6 a la coalició liderada pel PSM, 2 a Proposta per les Illes, 2 a Esquerra Unida i 2 a UPyD. Per veure-ho més gràficament, consultau la vuitena pàgina de l’enquesta publicada per l’IBES; la podeu veure aquí.

Els dos grans

El primer que hem de destacar d’aquest sondeig és que mostra com el PP perdria la majoria absoluta i una cinquena part dels seus suports (passaria de 35 a 28 diputats). Això evidencia un cert desencant enfront a les promeses de canvi de l’executiu de Bauzá, però també respon a una tendència lògica i habitual al desgast que pateixen tots els governs en majoria en temps de crisi i retallades. Si m’ho permeteu, és previsible que aquesta tendència seguesqui encara una mica més ja que, el vicepresident econòmic del Govern, Josep Ignasi Aguiló, declarà ahir que la intenció de govern és seguir amb les receptes d’austeritat, pujant imposts i aplicant retallades per reduir la despesa i el deute públic. Així doncs, fins on pot desinflar-se el PP? No ho sabem. En qualsevol cas, no és coherent pensar en una pèrdua dràstica de votants fins a perdre la posició de força més votada de la Comunitat.

La sorpresa per a mi és el PSOE, que tot i que pugen la resta de forces de l’oposició, no baixa com està fent arreu d’Espanya (fa temps, abans de les eleccions catalanes, vaig escriure aquí mateix un article sobre la crisi del PSOE). Tal vegada podem interpretar que els socialistes han tocat fons, però sembla tan inversemblant com que es mantenguin per la bona tasca que hagin pogut fer a l’oposició.

Els minoritaris

Segons l’enquesta de l’IBES, unes eleccions ara suposarien l’entrada de treus nous partits a l’hemicicle amb dos diputats cada un: PI, EU i UPyD.

L’entrada de laPI pot explicar-se des de la posició del Govern en qüestions com la llengua catalana o les connexions àrees amb la Península, així com de l’orfandat de l’espai polític regionalista i de dretes que deixà UM. Per comprendre el fenomen de Proposta per les Illes, recoman llegir l’entrevista que el Diario de Mallorca féu a Jaume Font. Hem de tenir en compte que el batle de Manacor, Toni Pastor, que fou expulsat del PP per desavinenteses amb la política lingüística del Govern, segueix sense partit polític i podria ser un reforç clau per a la PI, ja que la mostra de coherència política de Pastor li donà molta credibilitat i una certa admiració, fins i tot entre els sectors socials (que no polítics) de centre i centre-esquerra nacionalista.

A més de la PI, l’enquesta apunta a que veuríem dos nous partits polítics amb representació parlamentària a les Illes. Un és Esquerra Unida i l’altre, Unión Progreso y Democracia. Tots dos representen la tercera i quarta força a nivell estatal, encara que fins ara no havien tengut molt de pes a les illes (de fet, seria la primera vegada que véssim UPyD al Parlament). La lectura que en faig és d’una certa tendència a reproduir a nivell autonòmic les opcions polítiques per les que s’està optant a nivell estatal.

Per últim, la coalició liderada pel PSM puja encara un diputat més fins arribar als 6. Tal vegada podem explicar aquesta petita pujada gràcies a que actualment representen l’única alternativa a PP i PSOE al Parlament.

Parlem de pactes

Davant la pèrdua de la majoria absoluta per part del PP, seria lògic que aquest intentàs pactar per formar govern. Quines serien, llavors, les opcions més viables? Des del meu punt de vista, només veig tres opcions possibles: que pacti amb la PI, que pacti amb UPyD o que governi r en minoria. He descartat l’opció de que pactin totes les forces de l’oposició fent front comú perquè, sincerament, no veig UPyD i la PI de la mà del PSM i EU i amb el PSOE per enmig; no és possible.

Així doncs, el PP podria superar les seves diferències amb la PI i plantejar-se governar tenint més en compte assumptes com la llengua pròpia o el problema de la insularitat. Per altra banda, si el pacte es produís amb UPyD només hi ha una cosa clara: tendrien al seu costat algú fins i tot més centralista que ells i més radical amb la qüestió del català, així com un soci per a fer totes les modificacions en política lingüística contràries a la llengua pròpia que volguessin. Tanmateix, des d’un govern en minoria, el suport d’UPyD en aquest àmbit seguiria existint. En la resta d’aspectes, el partit magenta varia contínuament de posicionament segons li convé i segurament es conformaria amb una petita quota de poder.

De tota manera, queden més de dos anys per a que celebrem unes noves eleccions autonòmiques i encara pot passar ben bé de tot. Endemés, hem de tenir en compte que les enquestes només són això, enquestes, i que tot el que estam fent ara és pura especulació. S’haurà de veure a les urnes i encara poden canviar moltes coses.

Jaume Ribas

Advertisements

2 thoughts on “No hi ha temps que no torn: si demà hi hagués eleccions al Parlament

  1. Llegit l'article i vistes les estadístiques puc extreure una conclusió. Aquesta terra només té un mal pitjor que la classe política que la governa: la ciutadania que l'habita i que vota (o no).

  2. UPyD no pacta, Kabul!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s