No hi ha temps que no torn: el que hem d’arribar sentir…

Avui volia parlar sobre periodisme: els nous paradigmes informatius, la tasca social que han de tenir els mitjans i tota la pesca. Ha resultat, però, que m’he topat amb un article tan redó que he canviat d’idea. Avui xerraré de dois, no dels que dic jo (que també) sinó dels que han dit alguns polítics al llarg d’aquest any. Recordarem algunes de les declaracions més “catxondes” del 2012 gràcies a un article d’Andrés Gil a eldiario.es que les recull.

Per començar, m’agrada aquesta ‘cita històrica’ del ministre d’hisenda, Critóbal Montoro, que sobre els pressuposts generals de l’Estat pel 2013 va dir que:  “Son los presupuestos más sociales de la historia” en el debat parlamentari. Són irònic, per no dir cínic, quan estem parlant d’uns pressuposts entregats al deute i al rescat bancari, deixant de banda educació i cultura, sanitat, serveis socials i ciència (podeu consultau dos articles de El País prou bons d’entendre sobre els pressuposts aquí i aquí).

Una altre d’aquests ‘doiarros’ que m’agraden el va dir el nostre ministre de defensa, el senyor Morenés, fent gala duna cultura vastíssima en descobrir-nos que les armes tenen una connotació agressiva. Va dir exactament això: “Es complicado el asunto de las armas, tienen una connotación agresiva. Nada es perfecto en política“. El més  graciós (i patètic) és  l’afegitó aquest de “Nada es perfecto en política”. Hi havia per botar i contestar-li “sobre todo usted”. És una mostra desgraciadament massa significativa del nivell intel·lectual d’aquest govern.

Unes declaracions que passaren prou desapercebudes tot i que jo les trob bastant fortes foren les pronunciades per Alfonso Alonso, portaveu parlamentari del PP, quan afirmà que: “Cuando iba al instituto, las huelgas las organizaba Batasuna, no los padres“. Tanmateix, és vera que no resulta res tan escandalós (malgrat que sigui un poc demagògic) si tenim en compte que el Govern està parlant de limitar el dret a vaga.

Millor que aquestes anteriors crec que foren les declaracions del ministre d’Exteriors, José Manuel García Margallo, qui  comparà el nacionalisme amb el nazisme i el marxisme assegurant que “Son ideologías que ponen al individuo al servicio de una idea abstracta, ya sea la clase al marxismo, la raza al nazismo y el nacionalismo al servicio de la nación absoluta“. Abans d’apedregar-lo, val a dir que va rectificar. Tot i així, el sol fet de que fes aquest plantejament ja és prou alarmant.  Sobretot perquè no crec que ell no ho sigui, nacionalista. Aquí el problema d’arrel és aquest concepció que és té d’Espanya, que es veu encara com  “una, grande y libre”, i el menyspreu cap a totes les nacions que integram l’Estat.

Per acabar i no fer massa més sang, no comentaré, però sí que esmentaré, el “¡que se jodan!” d’Andreita Fabra i el “hay que españolizar a los niños catalanes” del ministre d’Educació, el senyor Wert.

Res més, dijous que ve parlaré de periodisme, va per dit. Vos desig un venturós 2013.

Jaume Ribas

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s