No hi ha temps que no torn: anacronismes 2.0

Senyores i senyors, el poder de les noves tecnologies és imparable. Les xarxes i el món 2.0 poden amb tot. Fins i tot han aconseguit fer adaptar-se a les institucions més anacròniques i anclades en el passat. Si no fa molt coneguérem que Benet XVI, @Pontifex pels seus seguidors, s’havia fet Twitter, avui la Casa Reial ha estrenat el seu propi canal a YouTube. Què us pareix? No sabem els detalls del pressupost de la reialesa, però podrem gaudir de tots els missatges de Nadal de 1975 ençà en un simple click. Tot un luxe, no és ver? Mirau el rei, què modern!

La comunicació és un aspecte fonamental per a qualsevol entitat (des d’una empresa qualsevol fins al màxim representant de la fe catòlica). Cal que sigui directa i planera. Però les xarxes socials fan possible molt més que una comunicació directa: les xarxes socials creen marca. És a dir, tenen la capacitat de posar entitats aparentment llunyanes a la mateixa distància que els nostres amics, per exemple, que ens responen les piulades amb tota naturalitat. El canvi de paradigma és brutal, ha arribat una manera totalment diferent de connectar amb la societat.

Personalment consider fascinant la manera què la societat, especialment el jovent, ha assimilat i interioritzat la nova situació. Avui en dia no som capaços de concebre la comunicació, que és sens dubte un dels aspectes més importants de la nostra vida, sense les xarxes socials. Estar en línia esdevindrà aviat una dimensió més del dia a dia.

Però tornant al tema que encetava aquest article, què passa? Ja està, el Papa i el Rei ja s’han actualitzat? Jo pens que no. Ser a les xarxes ens fa ser a un lloc més, però no ens fa ser diferents. Amb això vull dir que no estem parlant d’una modernització de la Santa Seu ni de la Casa Reial, sinó d’un augment de la seva presència. Seran a més llocs, però seran les mateixes. Twitter i YouTube són dos canals nous on difondre un vell missatge. Com vaig dir en el meu primer article a ‘No hi ha temps que no torn’, tots projectam pel futur allò que ens evoca el passat. Així doncs, la fe i la monarquia (el “Dios, patria y rey” que deien els carlistes) seguiran sent anacròniques, però seran anacronismes 2.0.

Jaume Ribas

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s