No hi ha temps que no torn: Sa Pobla no és Grècia

Avui m'he trobat aquesta pintada a prop de casa. La foto és de Marc Ribas .

Si hem parat bé l’orella als mitjans de comunicació i les declaracions de molts polítics haurem sentit, una i altra vegada, la frase aquella de que ”España no es Grecia”. Comparant resultats electorals als comicis i els sondejos, al juliol vaig escriure un article al meu bloc on deia que no, que no ho era, però cada vegada s’hi semblava més. Tanmateix, el que segurament no haureu sentit mai és “Sa Pobla no és Grècia”. Ve de nou, eh? La idea aquesta de que el meu poble es pogués semblar al bressol de la democràcia, com diuen, va venir-me al cap divendres i dissabte passat, quan la notícia de la noia de quinze anys violada per dos magrebins de la seva mateixa edat va commocionar sa Pobla amb aquest titular (un pèl sensacionalista pel meu gust) de l’Última Hora: “Máxima tensión en sa Pobla tras la violación de una chica por parte de dos menores marroquíes”.

Qui més qui manco sap que sa Pobla és un poble agrícola amb una comunitat marroquina molt important. Això és un fet. Podem discutir sobre si estan integrats o no i podem cercar-ne els culpables, però la qüestió és que hi són i que enriqueixen culturalment i econòmicament el poble. El problema és que sa Pobla també és coneguda per ser un poble intolerant amb els marroquins d’aquí. És per això que em va venir al cap, com deia, la comparació amb Grècia. Escoltants alguns dels meus veïnats, especialment a través de Facebook, no m’hagués costat gens d’imaginar-los Nikolaos Michaloliakos, el líder del partit ultradretà grec Alba Daurada, tant de moda al país hel·lè. El discurs d’aquest homenet no és racional, és emocional: “Grècia pels grecs”, diu. S’assembla al que vaig sentir a molts poblers que consider més o manco cabals. Culpaven a tota la comunitat musulmana dels fet i demanaven disbarats que podien contenir barbaritats com afusellaments o expulsions massives, i quan els ho debaties, donaven arguments emocionals: “no diries el mateix si li fessin a la teva germana”.

La violació és un acte deplorable. Els culpables ja estan detinguts i fa una setmana que són al Pinaret. La víctima i la seva família ho hauran passat molt malament i la seva ràbia és perfectament comprensible. El que no puc comprendre és aquesta xenofòbia sobtada, no contra els culpables, sinó contra tots els marroquins. Em fa por que se cerqui un enemic i se’l vulgui culpar de tots. És una bona manera de tirar pilotes fora, però pot ser l’inici d’un clima d’odi perillós pel poble. Sé que costa d’imaginar si no s’ha viscut, però per mi fou realment comprovar com bona part del meu entorn esdevenia tan tremendament racista i violenta en poc temps. S’animaven els uns amb els altres. Si hi hagués hagut eleccions diumenge i un partit s’hagués presentat amb un eslògan de l’estil de “engegarem tots els moros del poble” hagués fet un resultat esgarrifosament bo que m’estim més no imaginar. Si hagués hagut un Michaloliakos fent un discurs a la plaça, se l’hagués aplaudit i ningú l’hagués censurat. Per a mi va ser un dur moment d’angoixa i de preocupació pel poble.

Per altra banda, hi va haver poblers una mica més sensats que condemnarem els fets sense caure en aquest odi irracional. Però per mi va ser encara més emocionant comprovar com els marroquins amb qui vaig parlar o que tenc a les xarxes condemnaren més enèrgicament que ningú aquestes barbaritats.

En conclusió, queda molta feina per fer. L’eslògan “Sa Pobla open land” és una atrapa-turistes, record dels temps de bonança. Molts dels meus veïnats aspiren a que sa Pobla sigui castissa i intolerant. Jo, en canvi, pens que som més els que volem fer del nostre poble una terra veritablement oberta. Esper que aquest article hi ajudi.

Advertisements

8 thoughts on “No hi ha temps que no torn: Sa Pobla no és Grècia

 1. "sa questió és que hi són i que enriqueixen culturalment i econòmicament el poble".
  Culturalment poc, i econòmicament pel poble pot ser que sí, però per es país, sense cap dubte que NO!

 2. Ahir un policia nacional va obrir es cap a un company a Palma. Segur que aquest nacional era andalús o de qualque altre racó d'Espanya. Mort a n'es espanyols, no?

  I per cert, a n'es company Pobler, que de ben segur és un bon mallorquí (o almanco s'ho pensa), que comenci a contar es plats de sa seva padrina que duen albergínia o carxofa, sa quantitat de topònims d'origen musulmà que té Mallorca (Inca, Manacor, Valldemossa, Montuïri, Artà, Biniali, Binissalem…) i innumerable patrimoni immaterial que hem heretat de l'Islam.

  Voleu treure es moros de sa Pobla? treis-vos sa sang de ses venes.

 3. Mirau, crec que tant uns com es altres arribau a extrems, no es que sa gent vulgui engegar a nes moros en general ni que siguem racistes. Sa gent que xerra crec que en té motiu, quantes vegades (ses al.lotes, que es al.lots no el teniu a n'aquest problema) hem anat pes carrer i un marroquí me mira com si fos un tros de carn? no les puc contar. Quantes vegades un marroquí m'ha posat sa mà a damunt? una com a mínim i perquè una companya el va espantar, i perseguir? dues que jo recordi. Cada pic marroquins diferents. I crec que això ha passat com a mínim a totes ses al.lotes de sa pobla que han anat totes soles un moment o un altre. Que també PODRIEN ser mallorquins? Clar que podrien, que passa, que no ho fan, o no sa immensa majoria. Per tant, tampoc creueu d'aquesta manera a sa gent que ho pensa perquè val alomillor no podem dir tots es marroquins, perquè mai són tots, però un alt percentatge sí.
  Si sa gent pot anar dient mort a nes moros i que fugin tots, clar que no, però enteneu si sel's hi escapa colca comentari perquè faltats de motiu no estan.

 4. El 1r, el 4t, el 6è i el 7è "hagués" de l'article, s'han de substituir per "hauria".

 5. Estic molt content de veure que gent del meu poble, jove com tu, pensa així. No ho podies explicar millor, i no pots tenir més raó!

 6. Estic d'acord amb en Jaume Ribes,però trob que exagera una mica les coses.Tots,o la gran majoria,parlem i parlem,sense sebre realment el significat de les nostres paraules.Quants de pics hem dit coses,però que a la pràctica no fariem?Les persones ens deixem endur pels sentiments,i més si són d'odi,ràbia e impotència.És veritat que a Sa Pobla hi ha molts de marroquins,africans i sudamericans.És veritat que,molts d'aquests d'individus que en pertanyen,no s'integren o no respecten les normes de convivència de la nostra societat.Ens molesta més que cometi una acció d'aquestes una persona d'una altra cultura que cualqú mallorquí.Crec que és degut al sentiment d'unitat,de societat:una persona mallorquina ja viu aquí,comparteix cultura,educació,mentre que una persona marroquina ha vengut a un lloc que no li pertany,és un extrany i per tant s'hauria d'adaptar i respectar a la gent i la cultura del lloc al qual es troba.I Dic el que crec que pensa la gent en general,no m'involucr.Per una part entenc a les persones a les quals lis molesta,però per una altra part ho trob injust. Indiferentment de les accions,de la cultura,la llengua,de la manera de pensar,son PERSONES.I com a tals,tenen dret a ser respectats,a rebre ajuda,a viure on vulguin,a tenir una casa,una sanitat,una familia;amb tot això vull arribar a que també tenen dret a equivocar-se,a ser castigats i perdonats.En definitiva ,tant una persona d'una altra cultura com mallorquina té els mateixos drets i obligacions,i tots cometem errors.La diferència cultural és considerablement gran,i la gent s'ha d'adaptar.Les persones desgraciadament tenim prejudicis i estereotips de diferents grups culturals,i aquests actes no fan sinó empitjorar-los:és exemplificar,"donar la raó" a totes aquelles persones que són partidaris d'aquests prejudicis i estereotips.La cosa no s'atura aquí,sinó s'expandeix en el nostre entorn( com pot ser la família,els amics,l'escola i els mitjans de comunicació)com una epidèmia,i aquest sentiment de racisme i d'odi cap als marroquins a Sa Pobla augmenta considerablement.Crec que,entre tots hem d'aturar aquesta injustícia,sense olvidar que respectar no significa deixar que ens faltin el respecte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s