No hi ha temps que no torn: decidir-ho tot

Ara que s’acosten les eleccions del 25 de novembre a la Generalitat de Catalunya, sentim i sentirem parlar més i més sobre el dret a decidir. La majoria de partits plantegen l’exercici d’aquest dret des d’una sola perspectiva: decidir sobre la independència. Partits com ERC, SI i fins i tot CiU s’hi manifesten a favor, mentre que d’altres com el PP o UPyD s’hi oposen. Aquests darrers, per cert, la marea magenta, varen publicar ahir una mofa de Toni Cantó al nacionalisme català que m’estim més no comentar gaire perquè donaria per un altre article. El PSC, en canvi,  planteja una alternativa a nivell nacional, el federalisme, sobre la qual en vaig exposar breument la meva opinió al meu bloc. A més, tenim ICV, que ha adoptat per lema de campanya l’eslògan “Dret a decidir, sí. Drets socials també!”. Les CUP, per la seva banda, també defensa els drets nacionals i socials de Catalunya i els catalans i es decanta molt per les consultes populars.

La vela negra és el logo dels Partits Pirates

Però jo no volia parlar de cap d’aquests partits. Ja se n’ha parlat i se’n parlarà prou. Jo volia parlar-vos d’un partit petit a Catalunya, però que es va fent gran arreu d’Europa: el Partit Pirata. Els pirates de Catalunya són, sens dubte, l’opció més radical en tot allò relacionat amb el dret de decidir i la democràcia directa. El seu lema és “Dret a decidir. A decidir-ho tot”, i aquí podeu veure l’spot que presentaren ahir.  El seu ideari gira entorn a la defensa dels Drets Humans i les llibertats i drets civils, l’impuls a la Societat de la Informació i la cultura lliure, la reforma del sistema de patents i els drets d’autor i la democràcia directa. Aquest últim aspecte, la democràcia directa és el que els fa ser tan radicals (en el bon sentit) amb el dret a decidir: els pirates volen que la ciutadania s’impliqui com més millor en la democràcia, és a dir, que delegui el menys possible als seus representants polítics.

A nivell global, el partits pirates són forts a alguns estats europeus com Suècia, on és la tercera força en número d’afiliats, o Alemanya. De fet, en les darreres eleccions a la càmera de representants al lander de Berlín comptà amb el 8.9% dels suports. Cal tenir en compte, a més, que la tasca del Partit Pirata no se centra exclusivament en les institucions polítiques ni molt manco, sinó que els pirates posen en marxa diferents campanyes i iniciatives al marge de la seva activitat política. Una d’elles, que per mi és una de les més interessants, fou la campanya de digitalització de llibres que que dugueren a terme els diferents partits pirates espanyols aquest començament de curs. Podeu llegir més sobre això aquí i veure’n un vídeo aquí d’eçà. També foren interessants les campanyes per a facilitar la presentació de denúncies després del tancament de Megaupload o a favor de The Pirate Bay a Suècia.

Encara que en les darreres eleccions que s’han presentat han anat millorant cada vegada el seu resultat, les perspectives per als Pirates de Catalunya per entrar al Parlament no els són gaire favorables.  Jo crec que el problema que pateix i encara patirà durant uns anys el Partit Pirata a Espanya són, precisament, com d’avançades són les seves propostes. Fins que la societat, especialment el jovent que és la principal font de vots pirates, no s’adapti plenament a la Societat de la Informació i prengui consciència de les possibilitats que ofereix, de què pot aportar la democràcia directa i de com funcionen les lleis de propietat intel·lectual i industrial, els pirates no obtendran els suport que necessiten. Tanmateix, és un partit amb futur, com s’ha vist arreu d’Europa. És un partit que pot fer una petita passa el 25N, però que avançarà molt més en els propers anys. I és que tal vegada les veles negres no siguin tan mal auguri.

Jaume Ribas

Advertisements

2 thoughts on “No hi ha temps que no torn: decidir-ho tot

  1. Un article genial 🙂 És una alegria veure que l'esforç de molts pirates va obrint camí.

    Aquest és l'objectiu, fomentar un canvi social, molt necessari i en molts sentits, posant en relleu les bases d'una democràcia millor.

  2. Sí, está molt bé. Molt ben explicada l'essència Pirata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s